Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 Egyéb kézifegyverek

Fokosbárd:

A fegyver egy fa nyélre erősített baltafejből áll, a baltafejnél a nyelet néha még megerősítették vaspántokkal, hogy ne tudjon eltörni a nyél. A nyél végére néha bőrszíjból készített hurkot tettek. Nyélhossz: 70- 100 cm. Páncélok sisakok bezúzására vagy az ellenfél lefegyverzésére használták.

 

Kép

Csatacsákány:

Páncélok átlyukasztására, behorpasztására használták.

Kép

Kép

 

 

 

 

Csatabárd:                                                                                                                                                   A fegyver egy fa nyélre erősített baltafejből áll, a baltafejnél a nyelet néha még megerősítették vaspántokkal, hogy ne tudjon eltörni a nyél. Széles fejű vágófegyver, szerszám változatát favágásra használták. Egykezes (szekerce), kétkezes, valamint kétfejű változata ismert. A bárd fejek sokféle alakban készültek, sikerét a nagy átütő erejének köszönhette. Feje szélesebb mint a fokosbárdé.

Kép

Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

Kép

Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Buzogány:

Általában gömb alakú, súlyos fejjel ellátott zúzófegyver. A fejre erősíthettek szögeket, tüskéket. Később elterjedt az ún. tollas buzogány, aminek feje általában hat "gerezdből" állt.

 

Kép

Kép

 

 

 

 

 

 

 

  

Kép

Láncos buzogány:

A buzogányfejet lánccal erősítették a rövid nyélre, így nagyobbat ütött, és nehezebb volt elhárítani a csapást. A pajzs mögé is könnyen be lehetett vele ütni. A fej készülhetett fából, vagy vasból, amit általában acéltüskékkel láttak el. Olyan változatok is előfordultak, ahol a nyélen nem egy, hanem kettő-három vagy akár négy golyó volt külön láncon

Kép

 

Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

Kép

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.