Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Távolsági fegyverek

 

Kézi távolsági fegyverek

 

-Parittya: A centrifugális erőn alapuló egyszerű fegyver. Egy bőrlapból és két kötélből áll, amik a bőrlap szemközti oldalaira vannak erősítve. A lövés során a bőrlapba helyezett követ a két kötéllel a harcos a feje felett megforgatta, és a megfelelő pillanatba az egyik kötelet elengedte és a kő kirepült. A középkorban néha használták  ólomlövedékek kilövésére.

 

Kép

-Visszacsapó íj: Az ázsiai népek használták. Legújabb kutatások alapján a szkíták találmánya. Honfoglaló őseink is ilyen íjakat használtak, ezeknek az íjaknak az akkoriban nyugat-európában használt íjaknál a lőtávolsága kétszer, egyes becslések szerint akár háromszor nagyobb volt. Fő részei: markolat, hajló karok, és a szarvak (az íj végei). A markolatot és a szarvakat keményfából, csontból vagy agancsból készítették. A hajló karokat puhafából készítették a külső részére marha ínt, a belsőre szarut ragasztottak. Az íj húrját állati inakból vagy bélből sodorták. Nyugalmi állapotban az íj ellentétes irányba görbül. A felajzás során nyeri el jellegzetes alakját, ezért nevezik visszacsapó íjnak. Ezek az íjak felajzva sokkal több energiát tárolnak (feszesebbek) mint a botíjak.  Az íjakat a harcosok tegezben vagy készenléti tegezben (felajzva) tartották. A speciális ragasztóanyagok (halenyv) miatt ezek az íjak nem bírták a nedvességet, óvni kellet az esőtől.

 

Egyes népeknél az íjak formája és mérete változó volt.

-hun íjak: Aszimmetrikus formájú a markolat alatti rész rövidebb, mint a markolat feletti, így lóról könnyebb volt használni.

-avar íjak: hasonlóak a magyar íjakhoz

-magyar íjak: Szimmetrikus, leajzva közepesen "C" alakú íjak, a képeken magyar íjak láthatók.

-mongol íjak: Kis méretű íjak, kis szarvakkal amik alaphelyzetben meredeken előre állnak.

-török íjak: kisméretű, leajzva nagyon erősen "C" alakú íjak. Felajzás előtt néha melegíteni kellet az íjat.

 

Kép

Kép

 

 

 

 

 

 

Kép

Kép

 

-hosszú íj, vagy botíj: Nyugat Európában használták, legismertebbek az angol íjak. 180-200  cm hosszú. Anyaga rendszerint valamilyen rugalmas, a rendszeres hajlító igénybevételt jól tűrő fa, például a tiszafa. Nagy mérete miatt kizárólag gyalogos használatra volt alkalmas. Leajzva egyenes ezért nevezik botíjnak. Élettartama néhány év volt a visszacsapó íjakkal ellentétben, amik több évtizedig használhatók voltak. Teljesítménye azonos húzóerő mellett elmaradt a visszacsapó íjakétól, csak a középkor vége felé készítettek olyan hosszú íjakat, amik teljesítményben megközelítették a visszacsapó íjakat.

 

Kép

Kép

Japán íjak: Több mint 2 méter hosszú, erősen aszimmetrikus íjak. A szamurájok csatákban gyakran használták. A mai japán íjászat (kyudo) már inkább a meditációhoz áll közelebb.

 

Kép

 

-Számszeríj :A középkorban igen kedvelt fegyver. Első ábrázolásai már a IV. századból ismeretesek. Anyaga kezdetben megegyezett a közönséges íjéval. Később egymásra helyezett acélszalagokból készítették ívüket. Az íjjal ugyanannyi idő alatt 4-5-ször több lövést lehetett leadni, mint a számszeríjjal. Nagyobb lőtávolsága, átütő ereje, pontosabb célzó képessége miatt azonban mégis elterjedt, hiába tiltotta pápai átok ennek a veszedelmes fegyvernek a használatát. Az erősebb számszeríjakat csak külön felhúzó szerkezettel lehetett felhúzni.

Kép

gothic-crossbow--senjata-panah--pistol-pemanah--senapan-panah--cros-bow--crossbow.jpg

europe_crossbow2.jpg

cbaa_z1.jpg

crossbow_loading.jpg

crossbow2.jpg

 

A középkori számszeríjak felhúzásának módjai felső kép balról jobbra: derékszíjról lelógó felhúzó kampó, csigaáttételes csörlő, fogasléces csörlő, felhúzókar. Baloldali kép:tolós felhózókar.  A gyengébb számszeríjakat kézzel is fel lehetett húzni, a közepesen erőseket felhúzó kampóval iletve felhúzókarral, és a legerősebbeket csörlős felhúzókkal lehetett megfeszíteni.

 

 

 

 

 

Tüzérségi fegyverek, ostromgépek

 

-római tüzérségi fegyverek:

 -skorpió: Kötéltorzió segítségével nyilakat lehetett kilőni vele. Hatalmas számszeríjhoz hasonlóan működik. A merev karokat hátrafeszítik, az energiát pedig két függőlegesen összesodort kötél vagy ínköteg tárolja. A húr kiengedésekor 350 méternél is távolabbra lövi ki a nyilat, elképesztő sebességgel. Képes volt átlőni a páncélt, és a pajzsokat.

 

Kép

Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

-ballista: Működését tekintve megegyezik a skorpióval csak nagyobb, dárdákat vagy kőgolyókat lőtt ki akár 450 méteres távolságra.

 

Kép

Kép

 

Kép

-Onager: Ez a gép is a kötéltorzió elvén működik. Az energiát egy darab vízszintesen elhelyezett kötélsodrony biztosítja. Ez a kötélsodrony mozgatta a vetőkart, aminek a végén parittya vagy kanál alakú végződése volt. Mintegy 20 kilogrammos köveket hajított el 300 méteres távolságra.

 

Kép

Kép

 

  

-középkori tüzérségi fegyverek:

Trebuchet: Az ostromgépek királya. Gigantikus csodákat építettek belőlük. Itt az energiát a vetőkarnak a másik végére függesztett súlyok gravitációja adta. Akár mázsás követ is képesek voltak komoly távolságra dobni. Rendkívül pontosan lehetett kalibrálni őket. Egy darabig az ágyúk mellett is használták. Néha az ágyúk mellett biológiai hadviselésre használtak hajítógépeket, pestises holttesteket lőttek be velük az ellenséges várakba.  

Kép

Kép

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.