Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pajzsok:

   -Római pajzsok:

            Clipeus (ovális pajzs): A római katonák eleinte ovális pajzsot használtak. i.e. 100 körül áttértek a négyszögletes pajzs (scutum) használatára. A könnyebb fegyverzetű vagy lovas egységeknél továbbra is fennmaradt ez a típusú pajzs

 

Kép

Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Scutum (négyszögletes pajzs): Négyszögletes, hengeralakra hajtott pajzs. Falemezekből készült, bőrrel bevonva. Általában festett motívumokkal díszítették. Szélén fémszegély futott körbe, közepére nagy fémgomb, a pajzsdudor (umbo) került, ez védte a katona kezét. Formája és mérete nagyon hasonlít a mai rendőrségi pajzsokhoz.

 

Kép

Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 -középkori pajzsok:

Többféle méretben és formában készültek.

  -Kerek pajzsok: Ez az egyik legelterjedtebb pajzsforma, sokfelé használták különböző méretekben. A képeken viking pajzsok láthatók.  Ezek a pajzsok általában fából készültek középen vas pajzsdudorral.

 

Kép

Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-Norman pajzsok: Hosszúkás csepp alakú pajzsok. 10.-13. században a normannok használták.

 

Kép

-Címerpajzsok: A középkorban igen jellmzőek az alsó részükön elhegyesedő lovagi pajzsok, vagy címerpajzsok. Ezek a pajzsok acéllemezből készültek festett motívumokkal díszítették, ebből alakultak ki a ma ismert címerek.

 

Kép

Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-Gyalogsági pajzsok: Nagyméretű pajzsok középen gerinccel. Gyakran a számszeríjászok használták fedezéknek újratöltés közben.

 

Kép

Kép

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

tordek@freemial.hu

(Kovács Péter , 2012.09.26 19:54)

Üdv. Szeretném megkérdezni, hogy készitenék egy pajzsot és hogy tudnátok-e segiteni milyen alapanyagot és a kéz merevítőjébe? köszönettel!

subrick@citromail.hu

(Péterfi László, 2010.09.06 22:18)

Egy iskolában dolgozom,és ha valaki meg tudná adni a pajzsok méretadatait,akkor a gyerekekkel megpróbálnánk elkészíteni párat.Kérem aki tudja az adatokat,vagy van pár jó tanácsa,az írja meg nekem a címemre.Előre is köszönöm.